nedeľa 14. júna 2015

ČLÁNKY- 13.06.2015 Divín

13. 06.2015 – DIVÍN – po stopách histórie
Je sobota a breznianski turisti sa vydávajú smerom ku obci Divín, aby sa zoznámili s jej históriou a kultúrnymi pamiatkami.
Počasie nám praje a ráno, keď prichádzame do Divína, sa už teplomer vyšplhal na 20°C. Prvý navštívime renesančný kaštieľ, ktorý sa nachádza pod hradným vrchom. Kaštieľ bol postavený v r. 1670 a od r. 2011 v ňom prebiehali rekonštrukčné práce, ktoré mu dodali krásu a majestátnosť. V areáli nás už očakáva naša sprievodkyňa, ktorá nás povodí po všetkých priestoroch kaštieľa, oboznámi s históriou kaštieľa a hradu. Ocenili sme najmä podzemné priestory, v ktorých je príjemný chlad. Sme jej veľmi vďační, nakoľko kaštieľ ešte neotvoril svoje brány verejnosti.
Po prehliadke kaštieľa prechádzame upraveným centrom obce (ľutujeme len, že nie sú otvorené žiadne suveníry, kde by sme si zakúpili magnetky, pohľadnice alebo známky. Kráčame popri kostole chodníkom okolo hradnej vinárne (škoda, že sa tiež otvára len po 15,00 hod. Jej exteriéry sú lákavé, posedenie z  dreva, preliezky pre deti,... Hradný vŕšok je perfektne vykosený, tak sa nám hneď naskytne pohľad na jeho hradné múry. Napravo pri cintoríne sa nachádza  kaplnka sv. Anny, postavená v 18. Storočí.
Zrúcanina gotického hradu Divín, leží na kopci nad obcou Divín. Postavený bol v 13. storočí na ochranu cesty do stredoslovenskej banskej oblasti. V druhej polovici 17. storočia ho nešťastne preslávil jeho majiteľ Imrich Balassa, ktorý prepadával a raboval okolité dediny. Po jeho smrti v roku 1683 cisárske vojsko hrad dobylo a odvtedy je v ruinách.  V súčasnosti tam prebiehajú práce na jeho záchranu a zakonzervovanie. Je z neho perfektný výhľad na Ružínsku priehradu, ktorá nás láka svojimi vodami. V duchu si kladieme otázku, akí to boli majstri, ktorí stavali hrady pred stovkami rokov a ich múry na nás ešte dnes pozerajú...
Teplomer už vystúpil k 30°C a pobyt na ňom dáva poriadne zabrať. Nafotíme množstvo krásnych záberov a schádzame popri kalvárii, ktorá končí v lese trojkrížom späť do súčasnosti.
Niektorí sa ešte pristavíme pri fare, pochádzajúcej taktiež z 18. Storočia, na priečelí ktorej sa nachádzajú slnečné hodiny s latinskými nápismi v preklade: „Vy­budované s podporou skutočne zbožných rozhodnutí Ostrihomského bis­kupa 1761.“ Ďalšia časť nápisu hovorí: „ „Krista Pána oslavujú v divínskej škole 1761.“ Po poslednej rekonštrukcii budovy fary v roku 2001 bola pod hodinami dopí­saná tretia časť nápisu , ktorý v slovenčine znamená: „Mne deň a vám noc vládne. 2001.“ 
Vedľa farskej budovy sa týčia veže kostola všetkých svätých, obohnaného kamenným múrom. Patrí k najstarším kamenným pamätníkom obce (pochádza z obdobie 14. storočia.) a  možno pamätá prvých obyvateľov Divína, určite si však spomína na ničivé nájazdy Turkov i vyčíňanie vlastných zemepánov, vojny kurucov proti labancom, reformáciu i rekatolizáciu, slávu i pády, krsty i pohreby... Kostol je aj teraz   vyzdobený zrejme na sobáš.
Urobíme si pár záberov z interiéru a odchádzame sa občerstviť výborným čapovaným pivkom Pernštejn. Slniečko poradne pripeká a tak sa všetci poberieme na brehy Ružínskej nádrže; vodička je naozaj teplá, tak sa poniektorí v nej vykúpa, iní zas len osviežia ponorené nohy.
Všetci hodnotíme deň ako mimoriadne vydarený.
Počet účastníkov. 16

Počasie: krásne, slnečné, teplota 30°C

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára