nedeľa 17. novembra 2013

ČLÁNKY - 17.11.2013- Zádiel

Počasie i príroda nám priali
17. november 2013 -   Občianske združenie KST Brezno pripravilo pre svojich členov a milovníkov prírody   zájazd na východ Slovenska - na Zádielsku planinu. Do tejto lokality naše kroky už nesmerovali niekoľko rokov.   Začíname v Turni nad Bodvou výstupom na Turniansky hradný vrch. Každý kráča svojím tempom – je potrebné prekonať po skalnatom chodníku cca 200 m prevýšenie. Hrad pochádza pravdepodobne z 13. storočia a bol postavený po tatárskom vpáde.Dnes sú z neho už len ruiny, ktoré ešte stále naznačujú, že hrad bol rozsiahly.  Po prehliadke zrúcanin, občerstvení a fotodokumentácii sa vraciame späť do sedielka, odkiaľ nás čaká chodník po modrej značke  po nepríjemnom škrapovom povrchu medzi kroviskami až k vysokému vedeniu, za ním vchádza do lesa a vychádza až na hranu Zádielskej planiny .   Je inverzia, takže v doline je stále opar, ale nám svieti slniečko a je až k neuvereniu, že je november sa prevalil do druhej polovice.
  Z Krkavčích skál obdivujeme    vysoké skalné útvary lemujuce obidve strany Zádielskej doliny.  Znova si robíme na pamiatku dokumentáciu, občerstvíme sa. Cestou si všímame ešte pár rozkvitnutých kvietkov, množstvo borievok ako aj rôznych druhov húb.
 Potom nás  už čaká zostup ku salašu, kde značka odbočuje doľava a popri paneloch náučného chodníka schádzame   strmou cestou, zasypanou lístím k  Zádielskej chate. Sme šťastní, keď všetci bez ujmy na zdraví zídeme dolu, lebo kolienka sa už u nejedného hlásia. Čaká nás ešte krásna a zaujímavá cesta   dolu hlbokou,   miestami len 10 m širokou roklinou s hučiacim potokom ,   množstvom skalných útvarov a charakteristickým skalným bralom Cukrová homoľa (najvyšší vežovitý skalný útvar na Slovensku- 105 m ), ktorá je neraz cieľom skalolezcov.  
Schádzame na parkovisko, kde nás už čaká autobus. Všetci (dúfam) spokojní a bohatší o množstvo zážitkov sme sa vydali na spiatočnú cestu domov. 
 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára