utorok 12. augusta 2014

ČLÁNKY - 09.08.2014 Muráň

Venované nášmu Matejovi
Je sobota 9. augusta a skupinka 8 breznianskych  turistov vystúpila v Muránskej Huti (710 m), aby absolvovala netradičný výstup na Muránsky hrad. Prehodíme slovo s „domorodcami“, ktorí skonštatujú, že na hrad je to tak 2 až dve a pol hodinky, ale ak stretneme medveďa, dá sa to vraj aj omnoho rýchlejšie.
Pokocháme sa výhľadom na dedinku učupenú pod nami, obligátne foto v pozadí s vodopádom a už kráčame lesnou cestou po červenej značke. Slniečko svieti, vzduch je taký vlhký, že v okamihu máme mokré tričká. Hneď v úvode nás čaká stúpanie cca 200 m, kým nevyjdeme na Veľkú lúku (905m), kde sa križuje cesta s modrou značkou.
Potom už ideme pohodlnou cestou, kde obdivujeme veľké, kvitnúce bodliaky a poletujúce motýle. Pristavíme sa pri informačnej tabuli, kde sa dozvedáme o pôvode a chove muránskych koní – Norikov. Mrzí nás, že na lúke ich niet. Až keď dorazíme na koniec Veľkej lúky, s trúbením ženie pred sebou auto stádo koní, žiaľ, opačným smerom. Po krátkom oddychu, ktorý niektorí venovali hľadaniu húb (úspešne),  kráčame chvíľu hore kopcom, chvíľu dole až kým neprídeme ku chate Zámok pod hradom.  Pri chate sa nachádza pamätník postavený posledným vlastníkom hradu  Coburgovcom.
Od chaty vedie strmý chodník až po vstupnú bránu hradu (930 m). Pod bránou sa nachádza pamätná kniha, do ktorej sa zapíšeme a venujeme dnešný výstup nášmu najstaršiemu členovi  Maťkovi, ktorého sme včera odprevadili na poslednú cestu.
Zo zrúcanín hradu sú krásne vyhliadky na okolité Stolické vrchy, v diaľke vidno liečebňu na  Prednej hore. Okrem výhľadov sa kocháme aj rôznymi kvitnúcimi rastlinkami, o ktorých sme sa dočítali na informačnej tabuli (kvitne tu najmä prilbica, ale aj rôzne skalničky).
Potom nás už čaká len strmší zostup do obce Muráň  (394) a návrat domov.
Počasie: slnečno, teplo  cca 28°C
Dĺžka trasy: 10,7 km, stúpanie 365 m, klesanie 681 m



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára