utorok 2. februára 2016

ČLÁNKY-31.01.2016 V. Tatry

Je posledná januárová nedeľa a naše kroky smerujú (lepšie povedané náš autobus) do Vysokých Tatier, kde sa práve konajú neoficiálne majstrovstvá sveta v rezaní ľadových sôch. Autobus je plný do posledné miesta, veď Tatry vždy nalákajú turistov aj napriek nepriaznivej predpovedi počasia. V Brezne ráno prší a my odchádzame s obavami, aké počasie nás čaká.
V Starom Smokovci pre zmenu sneží, čo je pre nás predsa len príjemnejšia alternatíva. Zvezieme sa lanovkou na Hrebienok a máme znovu šťastie – ľudí je zatiaľ pomenej a my si v pohode môžeme poprezerať to, čo šikovné ruky majstrov vytvorili za predchádzajúce dva dni. Je len škoda, že teplota je nad nulou a niektoré sochy sa topia. Prezrieme si ešte ľadový dóm, nafotíme obrázky a keďže sneh ustal a pomaly sa začínajú vynárať tatranské končiare, rozhodneme sa aj pre túru. Najprv na Rainerku, kde sa občerstvíme (cestou fotím okrem končiarov aj každú skalu so Samkom), odfotíme snehový betlehem a   keďže slniečko už osvetľuje krásne hrebeň Vysokých Tatier,   ideme ďalej na Zamkovského chatu. Pomaly vychádzame hore (poniektorí sú sklamaní, že nás pri vodopáde nečaká líštička). Pred chatou je ako vždy zo stromu padajúca zmrznutá voda, ktorá tvorí krásny ľadopád sfarbený do modra.
Po krátkom oddychu (kedy hľadáme Vierkine stratené okuliare) sa poberáme na spiatočnú cestu. Počasie je na neuverenie pekné s úžasne ďalekou viditeľnosťou, tak popri Rainerke pokračujeme Studenovodskou dolinou. Tu nám veru výborne poslúžia na nohách mačky, lebo poniektoré úseky sú celé zľadovatené. Bez úrazu všetci prejdeme až ku Bilíkovej chate a na Hrebienok (aj naša Aďka ešte so železami v zlomenej nohe). Na chodníku pri sochách už stojí poriadny rad čakajúcich divákov (počasie zrejme vylákalo ľudí z domovov) a my sme radi, že sme prehliadku stihli ráno.

Ešte cesta do Smokovca, posledné pohľady a zábery na osvietené Tatry a už nás čaká len cesta domov. Ďalší krásny deň za nami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára