sobota 7. októbra 2017

ČLÁNKY-07.10.2017 V. Tatry

Neisté jesenné počasie a veľa „odrádzačov“ zneisťovalo turistov pred plánovanou túrou. Mnohí nás strašili, že bude zlé počasie, dážď, možno sneh.
V sobotu ráno sme vystúpili na parkovisku na Štrbskom plese – teplomer ukazoval 3°C a tatranské končiare sa schovávali za hmlovými perinami. Po raňajkách sme sa vybrali po červenej značke na trasu náučného chodníka „lesom medzi plesom a plesom“. Hmla pomaly ustúpila slnečným lúčom a aj keď pofukuje vetrík, odmenou sú na nádherné výhľady na tatranské štíty. Cestou míňame skokanské mostíky a fotíme, fotíme... jesenná príroda sa  už halí do svojich farieb – zelená kosodrevina, borovice a smreky a pomedzi ne listnáče hrajúce žltou a červenou farbou. Pozrieš na pravo, krásna jeseň, pozrieš pred seba – šedo biele chrbty so snehovým popraškom.
Chodník je po daždi blativý, množstvo skál a balvanov - zdoláme ho síce nie v rekordnom čase, ale všetci a bez nehody. A ešte neskutočné množstvo turistov – ozýva sa maďarčina, poľský jazyk, ale aj slovenčina.

Na nových tabuliach sa dozvedáme o lese, jeho obyvateľoch, ale aj verše básnikov, ktorí sa prihovárajú lesom a prírode. Po príchode na Popradské pleso sa obloha na chvíľu zamračí, začne zaletovať sneh; to však bolo len postrašenie a na celej spiatočnej ceste svieti slniečko. Ďakujeme v duchu našim patrónom ako aj tatranskej prírode, ktorá nám dopraje pri každej návšteve pekné počasie, aby nám mohla ukázať všetky svoje krásy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára