sobota 20. apríla 2019

ČLÁNKY -19.04.2019 V. Tatry


Tak ako po iné roky breznianski turisti naplánovali na Veľký piatok túru do V. Tatier k nie veľmi známemu Kmeťovmu vodopádu. Keďže jarné počasie pokračovalo celý týždeň, nebol problém naplniť veľký autobus.
Vystúpili sme na zastávke – chata. Kpt. Jaroša. Spoločná snímka s Kriváňom v pozadí a už kráčame v menších skupinkách spočiatku po červenej značke, od Troch studničiek pokračujeme po modrej. Núkajú sa nám nádherné výhľady na tatranské štíty, cesta je v pohode. Keď odbočíme na rázcestí nad Bytom a vojdeme do lesa, tu sa nám už páči menej. Temer celý chodník (klesajúci 140 m) až po rázcestie pod Grúnikom je pokrytý snehovou vrstvou, miestami primrznutou. Zostupujeme pomaly a opatrne. Krátky oddych a poniektorí vzdávajú ďalší pochod. Ostatní pokračujeme rýchlejším tempom -  ženie nás túžba vidieť najvyšší vodopád na Slovensku (80m). Po niekoľkých desiatkach metrov znovu na ceste hrubá vrstva snehu, miestami už povolila, o to horšie sa kráča. Priťahuje nás pohľad na majestátny Kriváň, ktorý sa týči pred nami. Na lúkach kvitne vo veľkom podbeľ, deväťsíl a množstvo šafranu, ktorého kvietky si našli cestu aj cez sneh. Prichádzame k vodopádu – je krásny,   škoda, že na vyhliadku je dosť nepríjemný výstup, takže nevidíme celú jeho výšku. Nafotíme pohľady, ktoré sa nám núkajú.
Potom sa rozhodneme, že spiatočnú cestu absolvujeme po asfaltke na Podbanské. Je to síce dlhšia trasa, občas aj so snehovou pokrývkou, ale stále nás sprevádza hukot vody Kôprovského potoka a obdivujeme jeho krásu. Namiesto plánovaných 12km tak nakoniec prekonáme 16km, ale všetci sme došli síce unavení, ale v pohode.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára