nedeľa 25. októbra 2020

ČLÁNKY -05.09.2020 Prosiek

 



Po 10 rokoch sme si znovu naplánovali na sobotu 5. septembra túru do Prosieckej doliny v Chočských vrchoch. Pri túre sme si potvrdili to, čo sme sa dočítali - že Prosiecka dolina patrí naozaj k najkrajším na Slovensku.

Pripomenuli sme si však aj to, že jej prechod nie je až taký jednoduchý, ako nám ostal v pamäti. Cez vstupné Vráta sme hneď v úvode prešli skalné bralo ponad potok Prosiečanka za pomoci reťazí. Potom pochod lesom, ktorým prekonávame výškové rozdiely až po nový prístrešok pri odbočke k vodopádu Červené piesky (vzdialený cca 500 m). Tentoraz mal vodopád aj vodu, ktorá padala v kaskádach z výšky 15 m. Po nafotení sme sa vrátili k prístrešku, dopriali si občerstvenie a pokračovali v túre. Čakal nás prechod úžinou, okolo ktorej sa týčia krásne vysoké bralá a prechod medzi nimi umožňujú oceľové rebríky. Ďalej pokračujeme suchým riečiskom pomedzi obrovské balvany (občas si aj pošomreme, nie je to celkom jednoduché - miestami sú skaly mokré, občas sa treba dotiahnuť na ďaľší balvan, či nájsť miesto, kde položiť nohu), miestami prekonávame úseky za pomoci reťazí. Napriek náročnosti terénu stíhame obdivovať a fotiť okolitú scenériu; počasie nám praje, modrá obloha krásne ladí so zeleňou stromov a krasových brál.

Potešíme sa, keď vyjdeme na lúky Svoradu. Čaká nás prechod lúkami ku krížu a odtiaľ ešte betónovou cestičkou do obce Veľké Borové, kde si plánujeme oddych a poniektorí ešte ďalšiu túru do Kvačianskej doliny k oblazom (vodným mlynom). My unavenejší sa s radosťou prezliekame a prezúvame do ľahšej obuvi a užívame si dobrodenia penziónu Borovec.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára