pondelok 19. júla 2021

ČLÁNKY -10.07.2021 Koprášsky viadukt, Slavošovce

 

Po 6 rokoch sme sa rozhodli zopakovať turisticko-poznávací výlet do Slavošovského tunela.

Záujemcov bolo vcelku dosť, tak sme sa autobusom (na ktorý nám dotáciou prispelo mesto Brezno) vypravili za svojím cieľom. Prvá zastávka bola v Magnezitovciach, časť Mníšany. Najskôr prvá dokumentácia pred zaujímavou stavbou kostola a potom kráčame chodníkom ku Koprášskemu viaduktu a tunelu. Cestou vidno, že v noci zrejme dobre popršalo, mláky sú na chodníku, ale je vcelku dobrý vzduch. Koprášsky viadukt aj tunel , vrátane Slavošovského boli súčasťou tzv. gemerských spojok, ktoré mali nahradiť staré železničné spojenia prerušené núteným odstúpením južnej časti Slovenska Maďarsku. Po navrátení územia už tieto spojky neboli dostavané a ostali technickou pamiatkou. Koprášsky viadukt je veľmi "fotogenický", preto si tu robíme bohatú fotodokumentáciu. Prejdeme aj tunel a vraciame sa späť k autobusu. Ten nás dopraví na začiatok Magnezitoviec a my už kráčame po asfaltke za pribúdajúceho tepla. Cestou Melanka "kontroluje" ležiacu užovku (asi ju prešlo auto). Na konci obce vchádzame na chodník medzi kríkmi a stromami, čo s radosťou kvitujeme. Znovu sa nám potvrdzuje, že tu bola riadna búrka - vylámané konáre lemujú chodník.

Pri prístrešku neďaleko Slavošovského tunela sa občerstvíme a schádzame dolu rebríkom k tunelu. Majka je v popredí a prvá zisťuje na vlastnej koži (či topánkach), že prechod asi nebude jednoduchý. Vhupla do blata siahajúceho po kolená a skoro jej zobralo topánky.

Po prieskume terénu sa rozhodujeme, že sa vrátime a autobusom prejdeme do Slavošoviec. Traja chlapi a Patrik sa rozhodli vyskúšať prechod tunelom. V Slavošovciach už riadne pripeká, tak sa skupinka, v ktorej sú väčšinou tí, ktorí ešte v tuneli neboli, rozhodla ísť peši k tunelu.

Zvyšok prešiel do miestneho pohostinstva, kde šéfka za svojím nosom došla až k partii, ktorá varila guľáš. A že to bola správna partia ľudí, ponúkli nás výborným guľášom.

Na spiatočnej ceste ešte zastávka na Muráni -Biele vody, kde sme sa potešili so syslíkmi.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára