nedeľa 1. augusta 2021

ČLÁNKY -31.07.2021 - Šomoška, Fiľakovo


Posledná júlová sobota a naším cieľom je Šiatorská Bukovinka a hrad Šomoška. Ráno nás nemilo prekvapila zamračená obloha a prvé kvapky, ktoré sa cestou zmenili na poriadny lejak a tesne pred cieľom sa nám riadne zablysklo na cestu. Po príchode na Šomošku síce ešte mrholilo, ale pokým sme si zakúpili vstupenky (2€ dospelí, 1€ deti) a občerstvili sa, dážď pomaly ustával.

Lesným chodníkom kráčame ku prvej zastávke - prameň Krúdy a tri jazierka. Fotodokumentácia, len nás mrzí, že tentoraz sme nevideli nikde salamandry - zrejme sa im tiež nepáčilo daždivé počasie. Prichádzame ku kamennému moru, ktoré tvoria čadičové kamene. Ďalšou zastávkou je kamenný vodopád, ktorý vznikol z bazaltovej lávy asi pred 4 miliónmi rokov. A už pomaly blížime k zrúcanine hradu Šomoška. Obloha sa na nás síce stále mračí, ale už neprší a my si môžeme užívať vyhliadku do okolia aj na maďarskú stranu, ktorá je priamo pod nami. (Preto sme viacerí pri návrate obdržali výzvu, že sa máme zaregistrovať na ehranici.)

Keď sa nasýtime výhľadov, pomaly sa vraciame späť už za jasnej modrej oblohy. Po krátkom občerstvení pokračujeme za ďalším cieľom - Fiľakovský hrad. Mnohí si pochvaľujú, že sa nachádza priamo v centre mesta. Prechádzame sa po ruinách hradu, ktorý by vedel rozprávať o udalostiach, ktoré sa tu udiali počas niekoľkých storočí. Krásne výhľady cez hradné múry či okná.

Po ukončení prehliadky ešte krátke občerstvenie kávičkou, zmrzlinou či pivkom (podaktorí aj banujú za ranným dažďom a sviežim vzduchom). A ešte posledná zastávka, ktorú nemôžeme obísť, je na výbornej hriňovskej zmrzline u Levika - vytvárame si osobné rekordy – ja a Ivko 8 kopčekov zmrzliny.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára