utorok 19. apríla 2022

ČLÁNKY - 15.04.2022 - V. Tatry, Hrebienok

 

Veľký piatok  -deň kedy breznianski turisti vyrážajú na autobusovú túru do vzdialenejších kútov Slovenska. Tento piatok to bola odložená túra do Vysokých Tatier s plánom vyjsť na Hrebienok, pozrieť si ľadový dóm a urobiť túru podľa úvahy  každého z účastníkov.

Prvý raz po viac rokoch nám Tatry pripravili naozaj bláznivé aprílové počasie. Keď sme vystúpili v Starom Smokovci, vyzeralo to tak, že sa predpoveď nenaplní  a my zas budeme mať príjemné počasie. OMYL. Len čo sme vyšli na Hrebienok, obloha sa zamračila a začalo mrholiť. Naša prvá cesta viedla do kupoly, ktorá ukrýva skvost vytesaný z ľadových kvádrov – ľadový dóm inšpirovaný katedrálou sv. Jakuba v Santiago de Compostela, na ktorý jeho tvorcovia minuli 225 t ľadu. Dóm je krásne nasvietený a nikto z nás neodolal a fotil z každej strany.

Až také milé nebolo, keď sme vyšli z kupoly a už sa rozpršalo. Rozhodli sme sa občerstviť (naša skupinka) a zísť dolu do Bílikovej chaty s tým, že  ak dážď ustane, pôjdeme na Rainerku. Ostatní sa rozptýlili – jedni na Zamkovského iní na Rainerku či vodopády Studeného potoka.  Po krátkom oddychu na Bíličke sme sa vybrali na Hrebienok a na Rainerovu chatu. Zrazu sa spustil poriadny lejak, naša skupinka sa rozhodla zísť do Smokovca a potúlať sa jeho uličkami. Prekvapenie nás čakalo už po vystúpení z lanovky – slniečko vykuklo z oblakov a svietilo až do nášho odchodu. Tak sme si po prechádzke dopriali v cukrárni kávičku, koláčiky a iné dobroty.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára