nedeľa 6. novembra 2022

ČLÁNKY -29.10.2022 - cintorín, Geľba

 

Je sobota – víkend pred sviatkom pamiatky zosnulých. V predstihu sme našim turistom priniesli na hroby ikebany a dnes sme ich prišli pozdraviť a zapáliť sviečku. Začíname u nášho Mateja- spomíname na jeho pevnú vôľu a piesne, ktorými si pomáhal pri dlhších túrach. Postupujeme k Luigimu, ktorý až do svojej smrti chodil  s nami, či nás čakal, aby strávil s nami chvíľu. Sme nepríjemne prekvapení, keď zistíme, že z hrobu nášho dlhoročného predsedu Toma niekto odstránil našu ikebanu. Ktovie komu prekážala. Tiež si spomíname na Tomove príslovečné  „ ,som starý, chorý opustený vdovec,  či chytro mi nalejte, kým som nebral pirule“.

Naše kroky ďalej vedú k Mirkovi Nagyovi a Magduške, ktorej znova v duchu ďakujeme za to, že nás previedla po svojich rodných grúňoch na Lome. Ďalšie pristavenie je pri Jankovi Škrovinovi, ktorého všetci vidíme s jeho neodmysliteľným fotoaparátom a milým úsmevom. Posledná spomienka je pri Zdenkovi-pokropíme hrob (nie vodou – vždy vravel, že nemá vodu rád, lebo v „ní šukaj ryby).

Našim turistom doprajeme aj posvätenie „turistickou“ svätou vodou. Dve turistky sa od nás odpájajú (hoci Anička pečenie zemiakov navrhla), ostatní ideme na plánovanú túru.

Rozlúčili sme sa s kamarátmi a kráčame ponad Kaufland, cez Šajbu na Geľbu.. Chvíľku začne kvapkať dážď, ale nedali sme sa odradiť a vyšli sme k nášmu cieľu. Tu už náš predvoj nakládol oheň a my môžeme po čase dať do pahreby zemiačiky či v alobale nachystaná pochúťka so zemiakmi, slaninkou a zeleninou. Pochutíme si na opekaných špekáčikoch a sme radi, že nás počasie nesklamalo. Spiatočnú cestu zvolíme naokolo Marekovou cestou cez Dúbravku. Tešíme sa z nádhernej farebnej prírody, ktorá je pred nami. Lístie nám šuchoce pod nohami a my sa opájame čistým vzduchom a krásou jesennej prírody.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára