sobota 8. apríla 2023

ČLÁNKY - 07.04.2023 Kremnica, Šášov

 

Veľký piatok – deň, kedy turisti vyrážajú na túru mimo Brezna. Náš prvý cieľ je Kremnica – štôlňa Andrej. Najskôr si zakúpime vstupenky, niektorí medzitým nakupujú magnetky, kamienky či si vyrazia pamätnú mincu. Na hlavy idú prilby s čelovkami a už vstupujeme bránou do podzemia. Kráčame po stopách baníkov, ktorí tu denne kopali 12 hodín v prachu, horúčave, v pološere, aby natrafili na zlatú žilu. V rovnakých podmienkach tu pracovali ženy a deti na „ľahších“ prácach. Dostávame sa až k maličkej odpočivá rni, kde si baníci mohli dopriať krátky oddych a občerstvenie. Najhlbšie sme sa ocitli 80m pod zemou, každý z nás (vrátane detí) to bez problémov zvládol.

Po ukončení prehliadky poďakujeme zlatým sprievodkyniam, ktoré nám priblížili život baníkov pred storočiami.

Potom sme sa presunuli na námestie do Kremnice, kde sme si chceli prezrieť aspoň námestie, keďže sme    dostali   písomnú informáciu z infocentra v Kremnici, že počas Veľkonočných sviatkov budú všetky múzea zatvorené. Aké bolo naše prekvapenie, keď sme zistili, že je otvorené múzeum gýčov a hradné múzeum malo prehliadku o 11.00 hod. a ďalšia bude o 15.00 hod. Keďže sme už prispôsobili náš ďalší program informácii z infocentra, stihli sme aspoň niečo. V múzeu  gýčov sme si prezreli okrem množstva gýčov aj uličku slávnych nosov, kde sa nachádzajú odtlačky nosov či tvárí slávnych slovenských i českých humoristov – Stano Radič (autor myšlienky), Július Satinský, Majda Paveleková, František Dibarbora, Jožko Króner, Werich a Voskovec, Jaro Filip, Ján Roháč,..... Pútavá bola aj maska Covidu 19 s nepriepustným, kovovým rúškom a tmavými okuliarmi.

Pokračovali sme cestou na Šášovský hrad, ktorého zrúcaniny sa vypínajú nad obcou Šášovské Podhradie. Jeho názov pochádza z povesti o tom, ako šašo zachránil na poľovačke život zvolenského hradného pána a ten mu nad miestom záchrany daroval hrad.

Po prehliadke zrúcaniny nás čaká už len občerstvovacia zastávka v moteli Grajciar.

Vydarený deň, aj počasie napriek nie veľmi priaznivej predpovedi vyšlo na jednotku, svietilo nám slniečko, aj keď bolo dosť chladno.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára