nedeľa 11. mája 2014

ČLÁNKY-10.05.2014 prameň Ipľa

A čerešne ešte stále kvitli..

Sobota 10. mája – ráno svieti slniečko, tak sa nás zišlo až 13 turistov, ktorí sme sa vybrali na obľúbenú jarnú túru ku prameňu Ipľa.
Z autobusu vystúpime na Lome nad Rimavicou (najvyššie položenou obcou na Slovensku)  Lom nesklame ani tento rok a páni nachádzajú kvitnúce čerešne, pod ktorými vybozkávajú kamarátky- turistky. Urobíme si spoločné foto a kráčame najskôr dedinou, neskôr lesným chodníkom k prvej zastávke - Biele Vody.
Cestou spomíname na Janka Škrovinu, ktorý túto túru absolvoval ako svoju poslednú. Po krátkom oddychu a kávičke na Bielych Vodách odchádzame smerom k prameňu Ipľa. Míňame kaplnku zasvätenú Cyrilovi a Metodovi, pamätník dôstojníkom ČSA, ktorých lietadlo sa zrútilo v r. 1956.
Od smerovej tabule je už len na skok k nášmu cieľu – tešíme sa z upraveného priestranstva – prameň je ukrytý v novej búdke,  neďaleko je   turistický prístrešok,   ako aj informačná  tabuľa. Ipeľ pramení v nadm. výške 1025 m a odtiaľ prekonáva svoju 232 km dlhú púť.
Pri prameni sa občerstvíme   žeruchou, opečieme slaninku a chlebík. Je krásne počasie, svieti slniečko a nám sa nechce odísť z tohto pohodového kúta Veporských vrchov. 
Na budúcu sobotu 17.05.2014 plánujeme túru do Juráňovej doliny.
Počasie: slnečno, ráno 12,5° C, cez deň 20° C                      
Počet účastníkov: 13

EK

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára