štvrtok 11. septembra 2014

ČLÁNKY- 06.09.2014 - Pustý hrad

 XXII. ročník výstupu na Pustý hrad
Po mnoho rokov bolo tradíciou, že sa breznianski turisti zúčastňovali výstupov na Pustý hrad vo Zvolene.  Tak aj  dňa   6. septembra  sa dostavili   na nám. Ľ. Štúra, kde bol slávnostne otvorený XXII. ročník  Výstupu na Pustý hrad. Pravdepodobne zlé počasie (ráno o 6.00 hod. ešte vo Zvolene údajne pršalo) spôsobilo, že na námestí sa zišla len hŕstka ľudí, ktorú rozšírili naši turisti, za čo im od organizátorov v tento deň bolo niekoľkokrát vyslovené poďakovanie Po príhovore a položení kytíc k pomníku Ľudovíta Štúra atmosféru svojím   spevom dotvoril spevácky zbor mesta Zvolen.
Turisti trasu prešli po náučnom chodníku, na ktorom sa dozvedeli viac informácií o flóre, faune, skalnatých útvaroch, či histórii Pustého hradu. Využili sme vyhliadky po trase a zastavili sme sa na dolnom hrade, aby sme si spravili fotodokumentáciu, ako pokročili práce od našej poslednej návštevy.
Najstaršie stavby Pustého hradu pochádzajú z druhej polovice 12. storočia, posledná stavba pochádza z konca 15. storočia. Zánik hradu sa datuje  do polovice 15. storočia. 
Výskum Pustého hradu začal PhDr. Václav Hanuliak v r. 1992  a výskum pokračuje dodnes. Podľa dostupných informácií je Pustý hrad najrozľahlejšia hradná zrúcanina na Slovensku. 
Potom už nasledoval výstup na horný hrad, spoločné fotky a sledujeme  program – skupiny historického šermu,    sokoliarov, najmenší mali radosť z postavičiek smejka a tanculienky....
Počasie sa po chvíli umúdrilo a prestalo mrholiť, takže sme si to užili. Potom nasledovala už len rozlúčka a návrat domov.  
EK 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára