pondelok 16. marca 2015

ČLÁNKY - 14.03.2015 Donovaly, vrch Zvolen

Pravá chuť zimy
V sobotu 14. marca sa breznianski turisti rozhodli zúčastniť na podujatí, ktoré každoročne organizujú ich kamaráti zo Zvolena – výstup na vrch Zvolen z Donovalov.
Pri nastupovaní nám je zrejmé, že p. Jurčovičovi (meteorológ) bohužiaľ, predpoveď počasia vyšla do bodky – sobota je upršaná, zamračená. Veríme, že na Donovaloch to bude lepšie.
Po príchode na Donovaly zisťujeme, že neprší, ale padá sneh. Zvítali sme sa s kamarátmi z Krpelian a Zvolena. Potom sme sa vyviezli lanovkou na Novú Hoľu. Obligátne foto pri smerovníku, ktorý je celý namrznutý, ako aj neďaleký kríž a už kráčame sedlom na vrch Zvolen (1402 m). Snehu je tu ešte požehnane a ak stúpiš mimo chodník, hneď si po kolená v ňom. Občas sa ešte snaží vykuknúť aj slniečko, ale potom to vzdáva a celý deň sme v snehovom objatí.
Po krátkej prestávke pokračujeme po žltej značke hrebeňom na Malý Zvolen (1372m). Občas stíhame fotiť krásu stromov (ani veľmi  neľutujeme, že nemáme výhľady) – ide sa dobre po vyšliapanom chodníku. Horšia časť nasleduje pri zostupe do  Nižnej Revúce (cca 700 m preníženie) – poniektorí časť absolvujeme na pršiplášťoch či iných „dopravných„ prostriedkoch. Pády nás neobchádzajú, našťastie sme to všetci absolvovali „len“ s jedným podvrtnutým členkom.
Na záver ešte vyhodnotenie podujatia predsedom KST Pustý hrad Paľkom a už sa všetci tešíme na teplý kúpeľ a čaj.
Počasie: v Brezne 3,5 °C, dážď, Donovaly – okolo nuly, sneženie

Počet účastníkov: 14

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára