nedeľa 29. marca 2015

ČLÁNKY - 28.03.2015 - O. roč. Pochodu J. Škrovinu

Pochod  na pamiatku Janka Škrovinu – Pohorelá – vodopád pod Orlovou
Členovia turistického klubu TOMO Brezno sa rozhodli na pamiatku svojho kamaráta, turistu, významného značkára Janka Škrovinu (11. marca uplynuli 4 roky od jeho smrti) poriadať každoročne pochod ku vodopádu pod Orlovou (1165 m), ktorý pre nich Janko aj so svojou ženou Jankou  objavil a zaradil do pravidelných túr.
28. marca sa zišlo v Pohorelej 21 turistov, aby si aj touto cestou uctili jeho pamiatku. Všetkým sa prihovorila predsedníčka klubu, objasnila dôvod konania 0. Ročníka pochodu a spomenula význam Janka Škrovinu  a jeho zásluhy v oblasti značkárstva na Slovensku. Potom už nasledovalo spoločné foto a pochod k stanovenému cieľu po žltej značke. Počasie sa rýchle menilo, začal fúkať studený vietor, takže bolo dobré rezko vykročiť.
Prvý oddych bol až na rázcestí Na Ohrade (1042 m), kde sme sa občerstvili. Značka pokračuje ďalej lesom až k vodopádu. Trasa, ktorá sa podľa značky prekoná za 20 minút nám ale trvala dobrú hodinu. Po celom chodníku sú pováľané stromy aj s koreňmi, neraz sme ich museli preliezať či podliezať. Skaly, mokré konáre a miestami snehu do pol metra – dali poriadne zabrať každému z nás. Cestou fotíme na náprotivnom brehu mohutné balvany, či zamrznutý ľadopád. Keď konečne prídeme k vodopádu, zisťujeme, že je síce bohatý na jarné vody, ale bližšie sa k nemu nemôžeme dostať pre povyvracané stromy. Urobíme pár záberov a pomaly sa vraciame späť – kolená a členky dostávajú znova zabrať. Vietor neutícha, práve naopak, je čoraz studenší a chvíľami zaletuje  i sneh. Sme radi, že sme absolvovali 0. Ročník tohto výstupu a veríme, že na budúci rok, keď bude I. ročník, bude už chodník trochu priechodnejší.
Počasie:  v Brezne jasne, slnečno, 6° C, na Pohorelej zamračené, studený vietor

Počet účastníkov: 21

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára