sobota 11. júla 2015

ČLÁNKY - 11.07.2015 Vydrovo Deň stromu

„STROM – som symbol mieru,  života a nádeje“
11. 07. 2015 Vydrovo – XIV. ročník Deň stromu
Masy ľudí nastupovali v sobotu 11. júla do autobusov i osobných áut smerom Čierny Balog – Vydrovo, aby sa zúčastnili už na XIV. Ročníku Dňa stromu.
Breznianski turisti patrili medzi nich. Hneď po vystúpení sme si urobili spoločnú fotografiu aj s maskotom. Potom sme sa vybrali po lesnom chodníku skanzenu – obdivovali sme všetko nové, čo za jeden rok pribudlo; deti sa zastavovali pri súťažných stanoviskách, poniektorí dospelí si dávali pečiatky aspoň na ruky ( však Melanka?). Tí mladší si mohli vyskúšať zostrojenie búdky pre vtákov, prácu s dlátom na dreve,...  Sokoliari nám umožnili podržať si sovičku alebo sokola a zvečniť si túto chvíľu – vystriedali sme sa skoro všetci (veď nie vždy sa vyskytne  takáto príležitosť). Dievčenské trio – lesné víly- zanôtilo veselú horehronskú a hneď sa nám veselšie kráčalo. Chodníkom sme prešli až ku symbolickému cintorínu, venovanému tým, ktorý prišli o život pri práci a pre prácu v lese.
Na spiatočnej ceste sme si oddýchli v novom altánku, naša  mladá turistka Karinka  si prešla chodníkom bosou nohou,  všetci sme si pozreli, ako sa rizňovalo drevo.
Pri ohrade s diviakmi mali veľký  úspech  volský záprah (Elenka a Melanka sa od nich nešli odtrhnúť)  a koníky, na ktorých sa mohli deti povoziť.
Cestou sme obdivovali   rezbárske práce, ktoré znázorňujú život a prácu, obydlia ľudí  na dedine.
Po výbornom guľáši od PZ Korytárska sme sa uspokojení presunuli k pódiu, na ktorom sa vystriedali spevácke i tanečné súbory, ale aj zástupcovia OZ lesov, ktorí prezentovali, čo je v ich kraji dôležité, zaujímavé i príťažlivé...
Iných zas lákali stánky s rozmanitou ponukou – medovníky, medovina, šperky, výrobky z dreva, keramika – bolo z čoho vyberať.

Odchádzajúc sme znovu skonštatovali, že je to úžasná myšlienka, dostať obrovské množstvo ľudí do prírody, spoznávať ju, učiť sa chrániť ju,....

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára