pondelok 12. októbra 2015

ČLÁNKY - 10.-11.10.2015 Stará Ľubovňa

 Stará Ľubovňa, Kežmarok,....

Čoraz väčšej obľube sa medzi breznianskymi turistami tešia dvoj a viacdňové zájazdy za históriou i krásami Slovenska.
Tak aj v dňoch 10. a 11. októbra smerovali 16 turisti na severovýchod Slovenska.
V sobotu ráno v Brezne prší, keď  prichádzame do Starej Ľubovne obloha sa postupne vyjasňuje a my si užívame chladného, ale slnečného dňa.    Ideme rovno na parkovisko pod Ľubovniansky hrad, ktorý sa  týči nad riekou Poprad.  Hrad Ľubovňa má  bohatú históriu i zaujímavú architektúru. Prvá písomná zmienka o hrade pochádza z r. 1311. Medzi hradmi na Slovensku mu prináleží unikátne miesto. I keď pôvodne slúžil ako strážca severnej hranice Uhorska, počas 360 rokov bol sídlom správcov zálohovaného územia časti Spiša Poľsku. Najväčšmi sa preslávil početnými kráľovskými návštevami a šesť rokov tu boli uschované i poľské korunovačné klenoty.  V r. 1768 tu bol uväznený slávny Móric Beňovský.
Prehliadka hradu naozaj stojí za to. Nachádza sa tu historická expozícia najdôležitejších udalostí v dejinách hradu, barokový palác (sú tu exponáty z cechov a remesiel –kováč, stolár, odlievač sviečok,....), tiež sa tu nachádza expozícia venovaná rodine Raiszovcov, ktorí vlastnili v 19. stor. kaštieľ – obdivujeme krásne kusy nábytku, poľovnícky salón.
V gotickej veži, v ktorej bol väznený M. Beňovský je na samom vrchu rozhľadňa vo výške 710 m n.m. – poskytuje úžasný výhľad na Tatry ako aj okolie hradu.
V renesančnom paláci sa nachádza expozícia venovaná liehovarníctvu a pivovarníctvu (fotíme sa s figurínami a korbeľmi). V najhornejších priestoroch je výstava o obnove paláca (kedysi reprezentačné a obytné priestory).
V miestnosti pre stráž využívame možnosť vyfotiť sa v zbroji.
To je len stručný popis najzaujímavejších častí tohto rozľahlého sídla. Po prehliadke hradu ideme do skanzenu, ktorý je v podhradí. Drevený kostolík z Matysovej z r. 1833 s prekrásnym ikonostasom, či malebné  roľnícke domčeky s hospodárskymi budovami, kováčska vyhňa, mlyn... Vo dvore sa pasú husi, pobiehajú poníky a v záhradkách kvitnú kvety – akoby celá dedina naozaj žila.
V popoludňajších hodinách ideme do kúpeľného mestečka Vyšné Ružbachy, kde sa vo voľnej prírode nachádzajú travertínové sochy – medzinárodné sochárske sympózium. Veru bolo čo pozerať – veď je tu vyše 100 sôch od umelcov zo 14 krajín.
Večer nás ešte čaká oddych vo vitálnom svete v kúpeľoch, kde si zrelaxujeme unavené nožičky.
V nedeľu ráno fúka poriadny severák, tak meníme plán – miesto Haligovských skál pôjdeme pozrieť ďalšie kultúrne pamiatky. Prvá zastávka – Podolinec – mestečko s bohatou históriou. Na námestí stojí rímsko-katolícky kostol Nanebovzatia panny Márie z 13. stor. a v jeho tesnej blízkosti renesančná zvonica. Peknou uličkou prejdeme do záhrady piaristického kláštora s kostolom, kde kedysi bolo slávne gymnázium, na ktorom študovali najmä deti z vyšších vrstiev.
Ďalšia zastávka- Spišská Belá-Strážky – prezrieme si kostol sv. Anny so zvonicou a kaštieľ, ktoré tvoria národnú kultúrnu pamiatku. V kaštieli je veľa krásnych kusov nábytku, hodín a obrazov od najznámejšieho autora –majiteľa kaštieľa Ladislava Medňanského.
Keďže svieti slniečko, napriek tomu, že fúka poriadny severák, poprechádzame sa po anglickom parku, ktorý je už zahalený do jesenného šatu.
Posledná zastávka – Kežmarok. Vieme, že v nedeľu sú, žiaľ, všetky kultúrne pamiatky zatvorené, chceme si však nafotiť monumentálny nový evanjelický kostol- postavený podľa projektu, určeného pôvodne pre Orient. V jeho blízkosti je drevený artikulárny ev. kostol a nový gréckokatolícky kostol. Nafotíme množstvo snímkov a sľubujeme si, že sa sem ešte vrátime.
Obed si doprajeme pod hradom v historickej uličke Starý trh, kde sa nachádza reštaurácia U Jakuba. Príjemné prostredie, výborná strava sú super ukončením dvojdňového putovania.
Počet účastníkov: 16 (z toho 1 dieťa)
  Počasie:                slnečno, ale chladno a veterno, cca 10°C

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára