sobota 19. októbra 2019

ČLÁNKY -19.10.2019 Kalište


Dnes sme mali v pláne pokračovať v zámere po stopách SNP (pri príležitosti 75. výročia). Naša prvá zastávka bola pri pamätníku v Nemeckej, kde vo vápenke od 4. do 11. januára 1945 zavraždili a upálili niekoľko stoviek obetí (Židov, Rómov, slovenských i zahraničných partizánov).
Najskôr sme šli položiť kyticu k pamätníku - zobrazuje plameň pece a kľačiacej ženy. Potom nasledovala prehliadka pamätnej izby, kde si so záujmom a úctou prezeráme vystavené exponáty.
Naša predsedníčka si pripomenula časy, keď v tomto objekte robila sprievodkyňu.
Po prehliadke naša cesta smeruje na Kalište -vypálená obec neďaleko Moštenice. Náš autobusík stúpa neustále do kopca - na trase 9 km musím prekonať prevýšenie 500m - obec sa nachádza v nadmorskej výške 924 m. Tu nás už očakával náš sprievodca - p. Kovačech (redaktor RTVS), ktorý nám so zaujatím a veľmi pútavo porozprával o histórii založenia obce, života v nej až po tragické udalosti v marci 1945, kedy fašisti obec prepadli, obyvateľov zavraždili a obec vypálili. Prehliadli sme si dva zrekonštruované domy, kaplnku, ako aj celý areál obce. Na záver sme si zašli pozrieť cintorín, na ktorý nás náš sprievodca upozornil. Vládne tu ticho a pokoj. Všetci -aj naši najmladší - Samko a Fedorko, hlboko vnímame to ticho a uvedomujeme si bolesť a trápenie, ktoré vojny prinášajú...
Na spiatočnej ceste ešte tí úspešnejší objavia aj krásne hríby - najviac náš šofér Jarko, ktorí sa ochotne podelil s ostatnými.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára