sobota 16. novembra 2019

ČLÁNKY - 16.11.2019 Čerín



Dnešné sobotné ráno - Brezno v dažďovom opare, poniektorí mali hneď zajačie úmysly. Nakoniec sme celý deň prežili bez zrážok a navštívili ďalšie krásne kúty Slovenska.
Najskôr obec Čerín - zaparkovali sme pred peknou budovou fary a vyšli do kopčeka ku kostolu sv. Martina. Mali sme s p. farárom Mgr. Mesíkom dopredu dohodnutú prehliadku tohto skvostu, pochádzajúceho z r. 1315. Vypočuli sme si od kostolníka v krátkosti históriu kostolíka a jeho výzdoby. Krásne nástenné fresky, kópia originálu oltára (ktorý sa nachádza v múzeu v Maďarsku), drevený maľovaný strop, lavica s rovnakým dreveným motívom, betónová krstiteľnica zo 14. stor.,.... Kostol má krásnu polohu na vŕšku s výhľadom na obec a okolie. Pri kostole sa nachádza drevená zvonica. V celom areáli sú vysadené farebné chryzantémy, čo ešte zvyšuje čaro tohto miesta.
Naša cesta ďalej viedla k prírodnej pamiatke - mičinským travertínom. Napili sme sa pre zdravie vodičky z prameňa. V D. Mičinej sme si pozreli krásny (aj keď dosť schátraný) kaštieľ - stojí si na vŕšku nad obcou, akoby strážil pokoj jeho obyvateľov. Aj napriek jeho stavu pôsobí majestátne a všetci si predstavujeme, aký by bol krásny po rekonštrukcii...

Posledná zastávka je v Hornej Mičinej, kde sme si pozreli katolícky kostolík, pochádzajúci tiež z počiatku 14. stor. Okolo kostola stoja mohutné stromy. Pozreli sme ešte na cintorín a potom už smer BR (s krátkou zastávkou v Grajciari, kde sme sa občerstvili).



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára