nedeľa 19. júla 2020

ČLÁNKY -11.07.2020 Vrbické pleso, Demänovská jaskyňaa


Dnes naša prvá autobusová túra - plán Demänovská jaskyňa slobody a Vrbické pleso. Vzhľadom na predpoveď počasia sme sa rozhodli poradie prehodiť a navštíviť najskôr Vrbické pleso. Cestou náš bystrozraký šofér Jarko zbadá neďaleko cesty medvieďa - otočí autobus, aby sme si mláďa ešte raz pozreli. Potom už pokračujeme na Vrbické pleso- je to morénové ľadovcové jazero, ktoré vzniklo po ústupe ľadovca. Leží vo výške 1 113 m n. m.
Hneď pri vstupe nás očarilo svojou pokojnou krásou. V jeho vodách sa odrážajú okolité stromy a štíty Nízkych Tatier. Po krátkom občerstvení sa prejdeme okolo plesa, bavíme sa pohľadom na mamu kačku s malými káčatkami. Náš pohľad ruší len výhľad na obrovský hotelový komplex, ktorý vyrastá neďaleko. plesa. Budova, ktorú si skôr človek predstaví niekde v centre veľkomesta, ako pod štítmi Tatier. A to sa vraj nachádzame v V. stupni ochrany.
Po prechádzke schádzame busom na parkovisko pred Demänovskou jaskyňou slobody. Niektorí sa rozhodnú pre prechádzku v okolí, my vychádzame chodníkom cca 400 m pred vchod do jaskyne. Na moment sme niektorí aj zaváhali pri ozname, že ide o vysokú náročnosť prehliadky, kde sa nachádza 913 schodov (neskôr sa dozvedáme, že ešte nás pred koncom prehliadky čaká vyše 200 schodov). Nikto z nás však neobanoval - nádherná výzdoba jaskyne, jej obrovské priestory, očarili každého z nás. Je len škoda, že pri prehliadke je málo času pokochať sa výzdobou. Po skončení prehliadky ešte nákup suvenírov, zastávka v Červenom Kúte na občerstvenie.
Čerešničkou na dnešnom dni bola búrka, ktorá sa prihnala obrovskou silou a dohnala nás aj pri vystupovaní v Brezne. Mokrí, ale spokojní sme sa pobrali do svojich domovov.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára