nedeľa 26. júla 2020

ČLÁNKY -25.07.2020 Kľak, Čičmany


Napriek nie veľmi priaznivej predpovedi počasia sa turisti vybrali na túru do Malej Fatry. Cieľom bol Kľak (1350), na ktorý sme sa vybrali z Fačkovského sedla. Poniektorí zdravotne nie celkom v pohode sa rozhodli vrátiť po zistení, že chodník začína byť nebezpečne šmykľavý (po piatkovom daždi sa na chodníku robili mazľavé, blativé úseky), ďalší zdolali trasu po Reváňske sedlo a tí najzdatnejší vyšli na jeho vrchol, odkiaľ sa im naskytli nádherné výhľady. Na spiatočnej ceste však skoro každý vyskúšal pády na šmykľavom teréne.
Vracajúca sa skupina sa prešla po červenej značke pod Vraniu skalu (zámer bolo ísť ku prameňu Nitry - nevšimli sme si, že ku prameňu je chodník cez lúku). Tento omyl sme sa pokúsili napraviť, ale pri vstupe do lesa sme zistili, že tadiaľ cesta nevedie - pretože chodník bol celý zavalený vypílenými stromami a nedal sa obísť.
Nasledovalo krátke občerstvenie v salaši Kľak (musím priznať, že sme s jedlom neboli veľmi spokojní- bryndzové halušky-ktoré mimochodom vôbec nechutili po bryndzi -.mi sedeli v žalúdku ako broky ešte večer). rovnakú skúsenosť mala aj Erika s držkovou polievkou a strapačkami.
Tu nás zastihol aj prvý riadny lejak. Ďalšou zastávkou boli Čičmany so svojimi krásnymi drevenicami, vyzdobenými jednoduchou ale o to pôsobivejšou maľovkou.
Posledné zastavenie bolo v Rajeckej Lesnej, kde sme všetci obdivovali dielo rezbárskeho majstra J. Pekára – slovenský Betlehem.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára