nedeľa 25. septembra 2022

ČLÁNKY- 24.09.2022 Jánošíkove diery

 



Posledná septembrová sobota – cieľ jasný –Terchová, Jánošíkove diery. Ráno v Brezne bolo vcelku sviežo – 0 ̊ C, obloha zamračená. Keď sme vystupovali v Terchovej, Biely potok, obloha už bola modrá, ale pofukoval studený vietor.

Prvé spoločné foto a rozhodovanie, či prejdeme Malý okruh alebo sa niekto podujme aj na Veľký. Kráčame spolu po modrej značke krásnou prírodnou scenériou. Sprevádza nás Dierový potok, ktorý na trase tvorí niekoľko vodopádov, prediera sa tiesňavami. Od kóty Ostrvné  sa možno napojiť na žltú značku až po Podžiar, kde sa oba chodníky spájajú. My pokračujeme po modrej po drevených lavičkách, rebríkoch. Neraz sa zastavíme, aby sme obdivovali výtvory matky prírody – diery, mohutné skaliská, tiesňavy a pomedzi ne sa predierajúce vody potoka. Musíme byť opatrní, lebo chodník je poriadne rozbahnený a klzké sú aj skaly, po ktorých občas kráčame.

Na Podžiari si dáme oddych a občerstvenie. Medzi tým zisťujeme, že sa nám zatúlala 4-členná skupinka smerom na Veľký okruh a smerujú do Štefanovej. Tak sa všetci rozhodneme, že zídeme do Štefanovej a šofér počká v Bielom Potoku skupinku z Veľkého okruhu a príde pre nás. Schádzame po žltej značke s krásnym výhľadom na Veľký a Malý Rozsutec.

V Štefanovej si v Kolibe Stárek doprajeme oddych, teplé jedlo a nápoje. Krásny deň je za nami.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára