streda 7. septembra 2022

ČLÁNKY- 29.08.2022 prielom Muráňa, Betliar

 Na základe podnetov z výročnej schôdze sme si naplánovali túru prielom Muráňa z obce Bretka. Po vystúpení z autobusu sme si urobili spoločné foto a kráčali náučným chodníkom, ktorý má podľa informačnej tabule 6 panelov.

Slniečko riadne prihrievalo, boli sme radi, keď nás cesta zaviedla medzi stromy. Neodoláme a fotíme kríky doslova obsypané modrými trnkami. Pri druhom paneli schádzame strmým chodníkom, neskôr kamennými schodíkmi až ku jaskyni Peško. Jaskyňa je 17 m dlhá, na jej konci je otvorený výhľad a lavička, ktorú všetci využívame na fotografovanie.
Neskôr pokračujeme dolu brehom až ku mostíku, ktorý nás prevedie na druhú stranu riečky Muráň. Okolo nás sa prehrnie stádo kráv, ktoré sa v horúčave ženú k napájadlu v rieke.
Tretí panel je venovaný vodnému mlynu, ktorý tu kedysi stál, štvrtý flóre a faune. Pri piatom nahliadneme do ďalšej -Hutnianskej jaskyne, ktorá sa nachádza nad tokom Muráňa.
Posledná zastávka je pri 6. paneli venovanom Starej hute. Tu sa aj v príjemnom chládku občerstvíme. Nedočkavejšia skupinka sa vyberie skôr a hneď neďaleko odbočí pri značke do obce Bretka (nepočkali na ostatných, ani neoznačili odbočku). Ostatní sa po zbalení poberú tiež, prehliadnuc nenápadnú značku a tým si predĺžili trasu o celých 5 km. Keď sme vyšli z lesa na lúku, vzduch bol horúci a čierne mraky sa prevaľovali na oblohe. Stihneme ešte odfotiť krásnu guľu kotúča poľného a potom už z obavy pred búrkou rezko vykračujeme. S tým má najväčší problém predsedníčka klubu, ktorej koleno akosi nechce súhlasiť s predĺženou trasou. Stihneme zísť k autobusu skôr, ako začnú padať na zem prvé obrovské kvapky. Obrali sme sa však o hodinu času, ktorý sme chceli venovať Betliaru.
Cestou do Betliara poriadne leje a prší ešte aj po príchode. Časť turistov si vyberie návštevu kaštieľa (pre zdržanie už žiaľ nestihneme mauzóleum). Ďalší si zvolia prechádzku parkom či pohár chladeného čapovaného pivka.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára