utorok 16. mája 2023

ČLÁNKY - 13.05.2023 Heľpa

 

Už v minulom roku sme si dali do plánu činnosti túru – Náučný  chodník   chotárom obce Heľpa.  Autobus nás vyložil až na konečnej, takže sme si ušetrili časť cesty z hlavnej cesty po asfaltke k začiatku náučného chodníka. S radosťou sme privítali ponuku našej členky Majky a zároveň aj rodáčky z Heľpy, že nás chodníkom prevedie.

Po celej ceste nás oboznamovala s históriou obce aj vzniku náučného chodníka. Chodník má 10 zastavení, na ktorých sa dozvedáme o trase náučného chodníka, miestopisných názvoch, histórii baníctva, uhliarstva,.... Chodník spočiatku stúpa len mierne, od tretej zastávky však stúpame ostrejšie.  Naskytujú sa nám krásne výhľady do okolitej krajiny, na hrebeň Nízkych Tatier . Po dosiahnutí najvyššieho bodu chodníka   sme si dopriali občerstvenie na heľpiansky spôsob – Majka nám pripravila rôzne pochúťky – domácu slaninku, klobásku,... Škoda len, že tu nie je žiadna lavička, či nedajbože aj stôl.

Pokračovanie chodníka je už príjemnejšie, postupne schádzame dolu – okolo nás krásna májová zeleň bukovej hory. Z lesného chodníka prechádzame na betónový, čo už začínajú pociťovať aj naše nohy.

S túrou sú všetci spokojní, ďakujeme Majke za jej ochotu. Na záver sme len skonštatovali, že to, čo na chodníku najviac chýba je, že na niektorých zastaveniach by lavica či stôl  potešili a na zastavení č.  9 je síce prístrešok, ale pod ním by iste každý privítal   stôl a lavice na sedenie.








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára