sobota 1. marca 2014

ČLÁNKY - 01.03.2014 Krížne, Salašíky

Tradičná-netradičná túra

V sobotu 1. marca si  breznianski turisti naplánovali tradičnú zimnú túru na Krížne a Salašíky. Predchádzajúci piatok celý deň mrholilo a sobotňajšie ráno tiež nezačínalo sľubne, ale najmä vôbec nie tradične zimne ako sme na tejto túre zvyknutí.
Napriek tomu sa zišiel celkom slušný hlúčik turistov. Cestou autobusom miestami opäť mrholí, ale keď sme vystúpili na Krížnom, po daždi nebolo ani pamiatky. Prvá spoločná fotografia a kráčame  po lúke posypanej snehovými vločkami k osade mníchov.  Cestou spomíname na túry, keď sme sa brodili po pás v snehu. Znova  foto pred bránou a potom pokračujeme okolo osady lesnou cestičkou až na poľanu, kde si nakladieme ohník. Najväčšiu radosť majú malý Peťo a Šimi a Melanka, ktorá opeká slaninu a fajný cesnakový chlieb.
Nechce sa nám ani odísť, slniečko prebleskuje cez oblaky a my si užívame  pobyt na čerstvom vzduchu. Cestou na Čierny Balog fotíme vykúkajúce kvietky šafranu a zelené lístky kysličky. Na stanici železničky nás pozývajú „domorodci“ na fajné pampúšiky a iné dobroty – na Balogu sa koná 19. Ročník folklórneho festivalu – Už sa fašiang kráti-už sa nenavráti.
Ešte si cestou odfotíme fašiangový sprievod a už nás čaká len návrat domov.
Na budúcu sobotu plánujeme výlet na Židľovo – MDŽ  (informácie na predajni Televízor, kvetiny Janka a u p. Slavkovskej - tf.č. 6113327,0908646311 ).

EK

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára