nedeľa 16. marca 2014

ČLÁNKY - 16.03.2014 Kremnica

Upršaná Kremnica
Nádherné marcové počasie zrejme motivovalo breznianskych turistov a priaznivcov turistiky, aby sa prihlásili na zájazd do Kremnice. Sobota už taká nádherná nebola a nedeľné ráno 16.marca nás prebudilo do zasneženého Brezna.
Napriek tomu sme sa rozhodli, že túru absolvujeme. Cestou miesto snehu začal pršať výdatný dážď.
Po príchode do Kremnice sa časť turistov rozhodla absolvovať výstup na Skalku (1165m). Ostatní sme si zvolili   prehliadku starobylého banského mesta. Všetkých nás mrzelo, že vstup do kultúrnych pamiatok nebol možný (žiaľ, v sobotu a nedeľu je  mimo sezóny väčšina kultúrnych pamiatok na Slovensku zatvorená).
Na Štefánikovom námestí je množstvo meštianskych domov pochádzajúcich zo 14. a 15. storočia. Námestiu dominuje barokový morový stĺp sv. Trojice. Z námestia sme prešli do areálu mestského hradu – mali sme veľké šťastie, nakoľko sa v kostole konala omša, takže bol areál prístupný.  Ku kostolu sv. Kataríny (ktorá je patrónkou  mesta) je pristavaná veža, z ktorej je prekrásna vyhliadka na mesto (ktorá nám zas nebola dopriata).
Za neustávajúceho dažďa sme absolvovali výstup k štôlni Andrej, ktorá na našu obrovskú radosť bola otvorená. Milá, ochotná sprievodkyňa nás opatrila prilbami s čelovkou a plášťami a spestrila nám svojím výkladom vyše hodinový pobyt 85 m pod zemou. Prechádzka podzemím nám priblížila ťažkú prácu baníkov a podmienky, v akých túto prácu vykonávali.
Napriek nepriazni počasia sme spokojní opúšťali staré banské mesto s prísľubom, že sa sem v letných mesiacoch ešte vrátime.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára