nedeľa 9. marca 2014

ČLÁNKY-08.03.2014 Židľovo

Turistické MDŽ  

8. marec – Medzinárodný deň žien - nápad oslavovať Medzinárodný deň žien vznikol na Medzinárodnej ženskej konferencii v roku 1910, ktorá sa konala v Kodani. Ako dátum   sviatku určili 8. marec na počesť veľkého štrajku 40 000 newyorkských krajčírok z textilných tovární, ktorý sa konal v roku 1908. Tieto bojovali za zrušenie desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam.
Prvý sviatok MDŽ v ČSR sa konal v roku 1921 a o rok neskôr nadobudol už masový charakter.  
Tradíciu MDŽ ctia aj breznianski turisti a aj tento rok v sobotu 8. marca vyšli na  Židľovo. Nádherné jarné počasie nás sprevádzalo po ceste k cieľu. Tu ženám najskôr predsedníčka klubu popriala, aby boli stále krásne, múdre, inteligentné a aby im nikdy nechýbala chuť vybrať sa s kamarátmi na túru. Potom kluboví muži zaželali k ich sviatku všetko najlepšie a odovzdali im sladkú pozornosť, Ivko aj milý vlastnoručne dopestovaný kvetinkový pozdrav.  Luigi dva dni vopred vyviezol hore drevo, takže z rozložením ohňa tentoraz nebol žiadny problém. Fajná opečená slaninka, cesnakový chlieb a množstvo iných dobrôt (koláčik od Ľubky, slané pečivo od predsedníčky), pomazánok urobili sviatočnú dekoráciu na stole.    
Okrem úžasného počasia všetkých potešilo, že medzi nás prišiel aj náš benjaminko ujo Maťo, malý Šimi a         Peťo sa vyzabávali s Mirom. Naše rady rozšírila rodinka našej Eriky aj s maličkým Paťkom.


Na budúcu sobotu plánujeme Kremnicu – Skalka, náučný chodník či prehliadka mesta-   bližšie informácie u p. Slavkovskej,  tf.č. 6113327,0908646311.


EK

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára