streda 2. apríla 2014

ČLÁNKY- 29.03.2014 Kelemenov tunel.

Krásne, jarné počasie...
Krásne jarné počasie sľubovalo príjemnú túru pre breznianskych turistov poslednú marcovú sobotu (29. 03.) .
Vlak nás vyloží na stanici v Lopeji, spoločné foto a potom už kráčame hore dedinou. Prechádzame popri záhradách, tešíme sa z prebúdzajúcej sa prírody. Spomíname na kozičku, ktorá nás pred dvomi rokmi sprevádzala po celej trade.
Popri ceste všade kvitne veternica, deväťsíl, lykovec, ba dokonca aj žiarivé záružlie. Jedna skupina vyšla  ku Kelemenovmu tunelu (872 m), aj najmenší účastník  Samko zvládol trasu bez problémov. Druhá menšia skupinka pokračovala na Ľubietovský Hrb.
Kelemenov tunel bol postavený v r. 1928, aby uľahčil odvoz dreva konským povozom z Predajnianskeho Čelna a meno dostal po jeho autorovi Ing. Kelemenovi. Po rekonštrukcii má šírku 440 cm, výšku 435 cm a dĺžku 41,5 m a je zaradený medzi technické pamiatky.  Pod v údolí hučia vody Predajnianskeho vodopádu.
Po krátkom oddychu a občerstvení sa vraciame späť, užívame sa teplé slniečko a nádherné výhľady na zasnežené  Tatranské kopce. Pri potoku už objavíme žeruchu, tak si doprajeme v rámci jarnej očisty.
Na budúcu sobotu plánujeme túru na Michalovú-Pod Javor na medvedí cesnak (bližšie informácie p. Slavkovská , tf.č. 6113327, 0908646311).

EK

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára