nedeľa 24. apríla 2016

ČLÁNKY- 23.04.2016 - Dedečkova chata

Deň  Zeme – 23. apríl 2016 na Dedečkovej chate
Je sobota a včera (22. apríla) kalendár ukazoval, že je Deň Zeme. Breznianski turisti si naplánovali túru z Pohanského cez Diel ku Dedečkovej chate a späť cez Horné Lazy a Laznú.
Počasie nám vcelku praje – napriek predpovedi, že by už mali prísť zrážky, je síce polooblačno, ale príjemne. Po prvých fotografiách kráčame rozzelenenou lúkou popri kolibke a koníkovi, ktorý menšie deti vezie tým smerom, kam vedú aj naše kroky. Na Dieli si dáme krátky oddych a potom už kráčame popod vysielač. Vedie nás Samko, ktorý absolvoval túto cestu už včera so školou. Baby po ceste zbierajú liečivé kvietky prvosienok.
Pomaly prichádzame k Dedečkovej chate – víta nás spev a hudba. Spoločné foto a potom už pozeráme všetko naokolo – obrázky detí ku Dňu Zeme, prácu  šikovného drevorezbára, ale aj zariadenie chaty, ktorá ešte stále vonia novotou a vôňou dreva. Neodoláme ani oškvarkovým pagáčikom- doprajeme si ich do sýtosti.
Detí je tu ako smetí od najmenších batoliat – všetci sa bavia, užívajú si jarného slniečka a rôznych atrakcií.

Popoludní sa pomaly poberáme domov cez Horné Lazy a Laznú. Vpredu Samko, za ním malými nožičkami šikovne prepletá malý Paťko. Posledná zastávka a oddych na začiatku Laznej. Všetci sme spokojní s krásnym dňom. Našu spokojnosť však naruší   pri lavičkách nad nemocnicou  neporiadok, ktorý sa tam nachádza – plechovky, sklenené fľaše od alkoholu, plastové fľaše,.. vyberáme igelitky, rukavice a zbierame odpad po tzv. milovníkoch prírody, ktorý očividne svojským spôsobom oslávili Deň Zeme.  Zhodneme sa, že by   sa konečne mal  s takýmito ľuďmi urobiť poriadok.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára