utorok 10. mája 2016

ČLÁNKY - 07.05.2016 Výstup na Ďumbier

Ty, ktorý vchádzaš sem odožen bôľ a súcit
nech kropky tvojich sĺz nezvonia o mohyly
za hrdosť človeka za život ľudstva súci
za tvoju jasnú tvár my smrť sme podstúpili.
(epitaf zo Slavína)
Je prvá májová sobota – čo znamená, že breznianski turisti a ich priaznivci sa pripravujú na 46. ročník výstupu na Ďumbier, ktorý sa organizuje vždy pri príležitosti skončenia 2. svetovej vojny. Všetci účastníci chcú svojou prítomnosťou vyjadriť odpor k vojne a pripomenúť, že nemáme zabúdať....
Najskôr sa všetci zídeme na námestí, kde predsedníčka otvorí 46. ročník. Po príhovore  ideme spoločne položiť kyticu k pamätníku obetiam II. svet. vojny.
Účastníci sa zapíšu do kroniky, potom nastúpia do autobusu a s prianím predsedníčky na krásne turistické zážitky odchádzajú na plánovanú trasu  (odprevádzam ich s ťažkým srdcom, nakoľko sa zo zdravotných dôvodov nemôžem zúčastniť výstupu). Štart je na Čertovici, na Trangoške a na Srdiečku.
Počasie výnimočne praje výstupu, svieti slniečko, aj keď z holí pofukuje  svieži vietor – cítiť, že je na nich ešte snehová prikrývka. Po výstupe sa všetci zídu na Štefáničke, kde položia ku pamätníku kytičku kvetov.

Jedna skupinka (tých s boľavými kolenami a kĺbami) sa vyvezie lanovkou na Chopok, ale keďže je ešte dosť snehu, radšej zvážili cestu lanovkou až do Jasnej.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára