sobota 4. júna 2016

ČLÁNKY-04.06.2016 Chodníkom M. Chovanca ku prameňu Ipľa

4. jún 2016 – II. ročníkom Chodníkom Mateja Chovanca ku prameňu Ipľa
Nechce sa nám ani veriť, že už dva roky uplynú od chvíle, čo nás navždy opustil náš kamarát, úžasný človek – proste  náš  Matej, Maťko, Maco.
Na jeho pamiatku klub usporiadal už  druhý ročník túry ku prameňu Ipľa, ktorá patrila k Matejovým obľúbeným.  Počasie ráno v Brezne bolo krásne, ale keď sme na Lome vystúpili z autobusu, viacerí mali zajačie úmysly, také čierne mraky sa prevaľovali na oblohe. V duchu sme Maťka poprosili, aby dáko pomohol s počasím a vypočul nás. Vietor rozfúkal mraky a my kráčame dedinou, neskôr rozkvitnutými lúkami – najskôr zastávka pri pamätníku leteckej havárie z r. 1956. Krátka fotodokumentácia a pokračujeme lesnou cestou (aspoň sa trochu ochladíme od prihrievajúceho slniečka) až ku prameňu Ipľa.  Ipeľ odtiaľto spod Čierťaže absolvuje krížom Slovenskom svoju 123 km dlhú púť až kým sa nevleje do Dunaja.
V novom prístrešku sme si oddýchli, občerstvili sa, poniektorí opiekli špekáčiky. Pospomínali sme nielen na Mateja, ale aj na Janka Škrovinu, ktorý absolvoval poslednú túru práve ku prameňu Ipľa, na Toma  a na jeho nedávne nedožité 69. narodeniny, či na Mirka Nagya.  Kamaráti, ktorí nám všetkým chýbajú.
Na spiatočnej ceste sa tešíme z krásne rozkvitnutých kvetov  a poľných orchideí či v obci z kvetov kávy, z ktorých si viacerí odnášali domov krásnu kytičku.
Keďže máme ešte dosť času prijali sme pozvanie na kávičku od našej Hanky -Lomovčanky. Krásny deň sa vydaril a búrka nás celkom obišla.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára