nedeľa 12. júna 2016

ČLÁNKY- 11.06.2016 Tajov

Je sobota 11. júna a malá hŕstka breznianskych turistov nastupuje v Brezne do auta, aby sme navštívili Tajov.
Keď vystúpime v Tajove (obec neďaleko B. Bystrice), počasie nie je veľmi vľúdne, ale nás najskôr čaká návšteva múzea, ktoré sa nachádza v rodnom dome J.G. Tajovského. Prechádzame popri budove starej cirkevnej školy, kde v záhrade rastie pozoruhodný chránený tis – je 13 m vysoký a má okolo 100 rokov (ako sa dozvedáme z informačnej tabule).
Ochotná pracovníčka nám nielen umožnila prehliadku (aj keď sme sa nahlásili len deň vopred), ale plnohodnotne zastúpila aj chorú lektorku a pútavo nám porozprávala o živote významných osobností Tajova, ktorým je múzeum venované:
-         -   jeho zakladateľovi a dlhoročnému lektorovi Jozefovi Šebovi  
-       -   Jozefovi Murgašovi – vynálezcovi v oblasti rádiotelegrafie (dozvedeli sme sa však, že je aj autorom    rybárskeho navijaku, autorom oltárnych obrazov, či veľkým zberateľom motýľov)
-   - J. G. Tajovskému – spisovateľovi-autorovi známych próz (Mamka Pôstková, Maco Mlieč, Prvé hodinky,..), či divadelných hier   (Statky-zmätky, Ženský zákon, Hriech, ...)
-        - Hane Gregorovej – manželke J.G. Tajovského a zároveň spisovateľke
-       -    Dagmar Gregorovej-Prášilovej – ich jedinej dcére (tiež spisovateľke).
So záujmom sme si prehliadli vystavené exponáty, zapísali sa do pamätnej knihy a pobrali sa k ďalšiemu plánovanému cieľu – Tajovskej kope a Suchému vrchu.
Prechádzajúc obcou chápeme výrok  J.G. Tajovského – Najkrajším a najmilším mojím miestom na svete je môj prekrásny rodný Tajov.
Zastavíme sa pod Tajovskou kopu  - je to pozoruhodný   útvar, aký dokáže vytvoriť len matka príroda ( je to kontinentálny pramenný vápenec –penovec, ako sme sa dočítali na tabuli), z ktorého steká prameň vody obohatený o vápnik. Nasleduje fotodokumentácia a potom pokračujeme po modrej značke až na Suchý vrch. Pri pony-farme si oddýchneme, občerstvíme sa a blahorečíme si, že sme sa nedali odradiť počiatočným mrholením. Na oblohe už preblyskuje aj slniečko a my kráčame lúkou obsypanou kvetmi popri hrobe neznámeho vojaka, záhradkárskou osadou až do Banskej Bystrice, kde nás už očakáva náš dopravca Miško.

Krásny deň, bohatý na zážitky aj výhľady na krásnu prírodu, je opäť za nami.
Tajov - Suchý vrch - B.Bystrica - stúpanie 285 m, klesanie 375 m,  7, 9 km


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára