streda 11. mája 2022

ČLÁNKY -08.05.2022 VIII.roč. Chodníkom M. Chovanca ku prameňu Ipľa

 

Už druhý víkend plánujeme podujatia na nedeľu, pretože boli sviatky a mohli sa zúčastniť aj tí, ktorí pracujú aj cez víkendy (ale aj tak neprišli).

Postupne sa nás priberalo na zastávke na železničnej stanici a pri Pointe, takže nás nakoniec vystúpilo v Lome nad Rimavicou 13 a tu už na nás mávali ďalšie štyri turistky, ktoré sa dopravili vlastným dopravným prostriedkom.

Spoločné foto pri prameni Rimavice a kráčame   popri tabuliach nového náučného chodníka. Pristavili sme sa pri „filmovej studni“, kde sa natáčali snímky Zemianska česť, Zbojnícka mladosť, Jerguš Lapin a ďalšie. Tešili sme sa, že nás svojou rozkvitnutou korunou poteší čerešňa (okolo ktorej už roky chodíme). Jaj, ale asi sme sa vybrali zavčasu, lebo je síce obsypaná púčikmi, ale rozkvitnutý nie je žiaden.

Tu nás už zastihnú prvé dažďové kvapky (čo nie je nič divné, lebo vo väčšine prípadov nás Lom privítal búrkou, krúpami či dažďom. Prišli sme ku prístrešku na rázcestí, kde sme si dopriali občerstvenie a vyčkali koniec dažďa. Poniektorí však nevydržali a vrátili sa domov (a vraj neexistuje zlé počasie, len zle oblečený turista).

Ostatní sme pokračovali k pamätníku leteckého nešťastia, kde sme zapálili sviečku, potešili sa novej lavičke. Tu už dážď pomaly ustával a po príchode ku prístrešku pri prameni Ipľa celkom prestal a za odmenu nám vykuklo slniečko. Dopriali sme si všetky dobroty (od oslávencov aj maškrty) či sladkosti ku Dňu matiek. Tiež sme ochutnali ľudový liek na kosti a kĺby, ktorý nám poslala Ančička. Dve turistky prešli ešte chodník cez Čierťaž a potom nás čakal zostup do Sihly (autobus ide len z rázcestia Pleškova mlyn). V hostinci sme si dopriali čapované pivko, či nealko nápoje.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára