utorok 24. mája 2022

ČLÁNKY- 14.05.2022 Tajovská kopa, Králická tiesňava


Je sobota a my odchádzame z Brezna za krásneho počasia, ktoré nás sprevádza po celý deň. Prvá zastávka je obec Tajov (založená v r. 1495), známa najmä tým, že sa tu narodil slovenský spisovateľ J.G. Tajovský, jeho brat Eduard Gregor (ľudový umelecký rezbár), či Jozef Murgaš (vlastník 16 patentov, okrem iného aj v oblasti rádiotelegrafie).  Spoločné foto pred pamätným domom J.G. Tajovského a my už kráčame k ďalšej zaujímavosti, tentoraz prírodnej - k Tajovskej kope.

Prechádzame obcou, obdivujeme rozkvitnuté záhrady - omamne voňajúci orgován, či bohatá kvetena rododendronov.

Na spiatočnej ceste ešte vystúpime na Tajovskú kalváriu, odkiaľ je krásny výhľad do okolia. Prezrieme si aj kostol neďaleko námestíčka.

Potom nasadáme do autobusu a odvezieme sa na parkovisko pri vstupe do Králickej tiesňavy. Prechádzame dvakrát cez potok, vystupujeme stúpajúcim chodníkom až k tabuli smerovníka ku Králickému vodopádu. Znovu schádzame kľukatým chodníčkom k vodopádu, ktorý je dnes bohatý na vodu padajúcu z výšky 8 metrov.

Po bohatej fotodokumentácii sa vraciame späť na chodník a pokračujeme až k verejnému táborisku, kde si doprajeme oddych a občerstvenie.

Prekrásny, slnečný deň je za nami a čaká nás ešte zastávka na chladené pivko v Grajciari.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára