nedeľa 17. júla 2022

ČLÁNKY - 04.06.2022 Belianske Tatry

 

Je sobota ráno, v Brezne sa práve spustil dážď a my nastupujeme do autobusu s cieľom Belianske Tatry - penzión Plesnivec. Náš šofér Jarko sľubuje  že dážď prestane a my sa mu pokúšame uveriť.

Po celej ceste však výdatne leje a po príchode do Tatranskej Kotliny náš čaká rozhodovanie - rozhodneme sa pre prehliadku Belianskej jaskyne. Po spoločnej fotografii kráčame chodníkom s neustálym stúpaním - na trase cca 1 km prekonávame 122 m prevýšenie. Cestou fotografujeme náučné tabule, rozkvitnuté konvalinky, zvonček tatranský a iné kvietky.

Pri vstupe sa dozvedáme, že Belianska jaskyňa je tretia najväčšia na Slovensku a že nás čaká 866 schodov a prekonáme výškový rozdiel 112 m. Postupne na jednotlivých zastávkach nás sprievodkyňa oboznamuje s históriou a výzdobou jaskyne. Prehliadame si Vstupnú sieň, Vysoký dóm (výška 28m), Palmovú sieň, Zbojnícku komoru, Veľký dóm a Hudobnú sieň. V Hudobnej sieni sa kedysi organizovali koncerty vážnej hudby a tak sa aj my započúvame do tónov hudby, sprevádzanej svetelnými efektami.

Po východe z jaskyne nás prekvapí slniečko - čaká nás zas zostup dolu. Pri prístrešku si dopriavame bohaté občerstvenie - každý niečím prispeje, najviac Majka, ktorá nám priniesla narodeninový pozdrav.

Po nástupe do autobusu sa rozhodneme ešte pre návštevu Štrbského plesa - každý si vyberie svoju trasu - jedni okolo plesa a veľká skupinka smeruje k Jazierkam lásky. Nad nami zatiaľ svieti slniečko, ale okolo tatranských štítov sa zbierajú čierne mračná.

Aj napriek náhradnému programu je krásny deň za nami.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára